fbpx

Το Café Femenino μας συστήθηκε φέτος το καλοκαίρι στη Νέα Ερυθραία και ήδη, έχει τραβήξει τα… βλέμματα για τα ποιοτικά του προϊόντα, την προσεγμένη διακόσμηση αλλά και την ιδέα πίσω από τη δημιουργία του. Συναντήσαμε την Κλαίρη Κατσίβελα-Γραμματίδη και τη Μαριλένα Κουίδου, οι οποίες μας μιλούν για το πώς αποφάσισαν να φέρουν το concept στην Ελλάδα, το οποίο μάλιστα αποτελεί το πρώτο κατάστημα παγκοσμίως που είναι branded-retail Café Femenino.

cafe-femenino-franchisors2-1

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα του Café Femenino αποτελείται από ανθρώπους με βαθιά γνώση για την αγορά του καφέ. Η εμπορική δραστηριότητα της οικογένειάς της Μαριλένας αρχίζει πίσω στο 1926, όταν ο παππούς της ξεκίνησε την προμήθεια πράσινου καφέ σε καφεκοπτεία εκείνης της εποχής. Έπειτα, ασχολήθηκε με την επιχείρηση ο πατέρας της, η οποία έφτασε να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα στην εισαγωγή της πρώτης ύλης. Η Μαριλένα διαθέτει συνολικά 25 χρόνια εμπειρίας στην αγορά του καφέ. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2013, επέστρεψε στην Αθήνα κι άρχισε να ασχολείται με την εκπαίδευση των barista. Συνεπώς, οι άνθρωποι του Café Femenino είναι έμπειροι στο κομμάτι του trading και προστατεύουν τον franchisee σε ό,τι κι αν προκύψει.

cafe-femenino-speciality-coffee-fans

Πώς όμως, ήρθε το concept στην Ελλάδα; Τι της κέντρισε το ενδιαφέρον; «Ενημερώθηκα για την ύπαρξη του Café Femenino Foundation μέσω κλαδικών newsletters από έναν Ολλανδό trader. Μου έκανε εντύπωση η στήλη «women producers» και το έψαξα περισσότερο. Μας φάνηκε εξαιρετική επιχειρηματική ιδέα και σε συνεργασία με την Κλαίρη, ήρθαμε άμεσα σε επαφή με τις ΗΠΑ. Εμείς, πιστεύουμε στην ομάδα. Ο καθένας από εμάς έχει ορισμένα προτερήματα και όλοι μαζί εργαζόμαστε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Σε αυτή την ομάδα θέλουμε άνδρες και γυναίκες, ώστε όλοι μαζί να προσφέρουμε στην κοινωνία», μας εξηγεί.

Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Café Femenino;

Απευθυνόμαστε σε άντρες και γυναίκες. Η ποιότητα δεν έχει διακρίσεις. To concept σχετίζεται με την ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ο αγώνας και η ανάπτυξη είναι κοινός και συνδυαστικός. Ήδη ακούμε  πολύ θετικά σχόλια για την ποιότητα του καφέ μας. Αναγνωρίζουν ότι είναι βιολογικός. Επίσης, το concept και η κοινωνική ευθύνη που έχουμε τους συναρπάζει. Το κοινό αναγνωρίζει τον αγώνα μας και θέλει να συμβάλλει στην προσπάθειά μας. Με λίγα λόγια, οι καταναλωτές μας είναι coffee lovers με απαιτήσεις και συνειδήσεις.

cafe-femenino-franchise-viodiaspomenes-kapsoules-espresso-1280x853
Γιατί επιλέξατε να αναπτυχθείτε μέσω franchising; Ποια ήταν τα κίνητρα που σας ώθησαν σε αυτή την απόφαση;

Με την ανάπτυξη μέσω franchising, ουσιαστικά ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τον κόσμο. Και αυτό μας ενδιαφέρει πολύ γιατί ένα από τα κομμάτια που θέλουμε να κάνουμε είναι και μια κοινωνική ευαισθητοποίηση τόσο σε θέματα ποιότητας του καφέ όσο και του γυναικείου παράγοντα στην παραγωγή καφέ. Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να δημιουργήσουμε πρεσβευτές αυτού του concept και της ιδέας. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να θυσιάσουμε την ποιότητα στον βωμό μιας αλόγιστης ανάπτυξης. Θέλουμε ο κόσμος να ενημερώνεται και να παίρνει μέρος σε αυτό που εμείς πρεσβεύουμε. Ο franchisee θα είναι μέρος της οικογένειάς μας. Να το επιχειρεί με πάθος. Θα πρέπει να το πιστεύει για να το δουλέψει σωστά και να τηρεί τους κανόνες. Και αυτό θα συμβεί εφόσον έχει πάθος για αυτό το concept.

Ποιο είναι το προφίλ του ιδανικού franchisee;

Δεν είναι απαραίτητο να έχει εμπειρία στην εστίαση, καθώς θα εκπαιδευτεί από την ομάδα μας σε όλους τους τομείς. Το πιο σημαντικό είναι να έχει το ίδιο πάθος και αγάπη για το concept, με εμάς. Γιατί αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να αποκτηθούν. Επίσης, η αυτοαπασχόληση του franchisee, εξαρτάται από τον τύπο του καταστήματος που θα επιλέξει. Βάσει οικονομικού μοντέλου και business plan ορίζουμε τον αριθμό των υπαλλήλων ενός Café Femenino. Σίγουρα, ο συνεργάτης θα πρέπει να έχει μια πολύ καλή εικόνα για το τι γίνεται στην επιχείρησή του, γιατί είναι αρκετά ανθρωποκεντρικό το concept. Και σε αυτό συμβάλλουμε κι εμείς, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως τηρούνται οι κανόνες.

cafe-femenino-franchise-coffee-store-kifissia
Τι οφέλη αποκομίζει ο franchisee;

O συνεργάτης μας συνεισφέρει στην κοινωνική δράση του Café femenino. Στην ανταπόκριση του μόχθου των γυναικών στην παραγωγή καφέ, κάνοντας πιο ποιοτική τη ζωή τους. Δεν είναι μια απλή καθημερινή επιχείρηση. Ο franchisee μπορεί να απολαμβάνει σημαντικές οικονομίες κλίμακας, χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα. Αποκτά όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν υψηλή αναγνωρισιμότητα, μέσω του storytelling και της προσφοράς στην κοινωνία. Νιώθει ικανοποίηση μέσα από την επιχείρησή του. Εμείς, είμαστε καθετοποιημένοι, δηλαδή φέρνουμε στην Ελλάδα την πρώτη ύλη, τον πράσινο καφέ και τον ψήνουμε σε δικές μας εγκαταστάσεις. Επομένως, δεν συνεργαζόμαστε με κάποιον εισαγωγέα. Κάνουμε source απευθείας μέσω του Café Femenino.O καφές καβουρδίζεται στις δικές μας αποθήκες, πακετάρεται κι αποστέλλεται πλέον στα καταστήματα του δικτύου. Έτσι, τον προστατεύουμε ενδεχομένως, από μία αύξηση των τιμών. Εξασφαλίζουμε τις ίδιες τιμές και για τον franchisee. Εμείς πάντα προστατεύουμε την οικογένεια μας, τους franchisee μας, ώστε να μπορούμε να είμαστε όλοι βιώσιμοι.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας